Socialinių tinklų naujienose vis dažniau matomi pranešimai, kuriuose prašoma padėti benamiams gyvūnams, sergantiems vaikams ir pan. Kai tokiais prašymais dalijasi draugai, žmonės lengvai patiki tuo, kas parašyta, ir noriai perveda pinigus į nurodytas sąskaitas. Iš tikrųjų tokiomis labdaringomis istorijomis neretai prisidengia sukčiai, uždirbantys pinigus iš jautrių vartotojų. „Kaspersky Lab“ pasakoja, kaip atpažinti nesąžiningus labdaros vykdytojus ir ką daryti aptikus sukčių pranešimus.

Kaip išsiaiškino bendrovės ekspertai, sukčiai dažniausiai pateikia sąskaitos, į kurią prašo pervesti pinigus, rekvizitus. Sukčiai netingi išgalvoti naujų liūdnų istorijų, kurti specialius tinklalapius arba išnaudoti tikrus atvejus ir nuotraukas bei aprašyti į bėdą patekusį žmogų ar gyvūną. Labai dažnai savo apgaulėse jie naudoja tą pačią sąskaitą. Todėl prieš pervedant pinigus verta patikrinti pranešime arba tinklalapyje nurodytus rekvizitus: įrašyti eilutę į naršyklę – internete jau nemažai forumų ir bendruomenių, skelbiančių sukčių sąskaitų sąrašus.

Jei labdaros kampanijoje naudojama kokia nors nuotrauka, verta ir ją patikrinti. Eksperimento metu „Kaspersky Lab“ specialistai išsiaiškino, kad po tinklą jau ne pirmus metus klaidžioja tos pačios nuotraukos, kažkodėl itin pamėgtos sukčių. Dažnai tai šunų ar šuniukų, kuriuos neva pikti savininkai nori užmigdyti arba nuskandinti, nuotraukos. Maža to – kartais norint pasiimti gyvūną reikia paskambinti. O numeris būna mokamas, ir iš vartotojo mobiliojo telefono sąskaitos nuskaičiuojami pinigai. Tai dar vienas sukčių triukas.

„Sukčiai pasirinko veiksmingą schemą: socialiniuose tinkluose pranešimai su pagalbos prašymais plinta labai greitai. Žmonės aukoja patys ir bando įtraukti draugus. Žinoma, pasitikima savo draugais, todėl pranešimuose nurodyti duomenys netikrinami, – pasakoja Nadežda Demidova, „Kaspersky Lab“ vyriausioji turinio analitikė. – Mes patarėme tikrinti informaciją apie pinigų rinkimą prieš jas dalijantis socialiniuose tinkluose. Negerai būti nevalingu sukčiavimo tarpininku ir taip kenkti savo draugams bei tiems, kam iš tikrųjų reikia pagalbos.“

„Sukčiai tikisi staigios socialinių tinklų vartotojų reakcijos – kad būtų tiesiog pasidalinta pranešimu nesigilinant į detales. Gero fondo veikla skaidri: jis skelbia ataskaitas ir naujienas tinklalapyje, jo atstovai visada pasiruošę atsakyti į klausimus, o prieš pradėdami rinkti pinigus specialistai atlieka kruopščią ekspertizę ir išsiaiškina, kuris pagalbos būdas būtų efektyviausias.

Jei pastebimas sukčiavimas renkant pinigus labdarai, „Kaspersky Lab“ rekomenduoja vartotojams platinti informaciją apie sukčius tinkle, pranešti labdaros fondams, kurių vardais prisidengia nusikaltėliai, siekti sukčių puslapių socialiniuose tinkluose blokavimo ir pranešti ryšio operatoriams apie mokamų numerių naudojimą neteisėtai nuskaičiuojant pinigus.