Ikišventinis laikotarpis – vaikų ilgai lauktas laikas, kai jie galvoja norus ir renkasi dovanas, kurių labiausiai norėtų rasti po egle. Ieškodami kalėdinių ir naujamečių dovanų vaikai dažnai naudojasi internetu ir gali lengvai patekti į nepageidaujamus tinklalapius, turinčius destrukcinę informaciją, susijusią su smurtu, narkotikais ir kitu nepalankiu turiniu. „Kaspersky Lab“ ekspertai nustatė, kad populiarių vaikiškų žaislų paieška „Google“ paieškos sistemoje gali baigtis netikėtais rezultatais.

Pavyzdžiui, interaktyvaus žaislo „Furby“ paieškos užklausa išmeta ne tik lėlę, bet ir rūkymo mišinius. Jei iškosite lėlės Elmo iš „Sezamo gatvės“, galite pamatyti jos nepatrauklų atvaizdą velnio, užketėjusio rūkaliaus ir alkoholiko su ginklu pavidalu. Interaktyvus šuniukas robotas „Teksta“ paieškoje vaizduojamas kaip moteris su bikiniu. Ieškodami žaidimo „Monopolis. Imperija“ rasite ir gangsterį, įrėmusį šautuvą į galvą merginoms su bikiniais. Vietoj gražiosios Sofijos (Disnėjaus animacinio filmo personažo) pamatysite kino aktorę Sofią Coppolą (Sophia Coppola) be viršutinės bikinio dalies.

Tėvams, norintiems apsaugoti vaikus nuo nepageidaujamo turinio, rekomenduojama taikyti tėvų kontrolės funkciją, pasiekiamą paieškos sistemose ir antivirusinėse programose.

„Vaikams turi būti suteikta galimybė internete savarankiškai ieškoti mėgstamiausių žaislų nerizikuojant pamatyti tai, ko jiems dar nederėtų matyti. Ir mes nenorime, kad tėvai draustų vaikams savarankiškai ieškoti žaislų tik dėl nepageidaujamo turinio, – sako Deividas Emas (David Emm), „Kaspersky Lab“ tyrėjas. – Taikant efektyvų tėvų kontrolės modulį visas nepageidaujamas turinys bus efektyviai užblokuotas.“

„Tėvų kontrolės“ modulio suveikimo rezultatai Lietuvoje (nuo 2013 m. sausio iki gruodžio mėn.) rodo, kad beveik pusė (48,5 proc.) suveikimų tenka nepageidaujamui turiniui socialiniuose tinkluose blokuoti. 19 proc. – naudojantis elektroniniu paštu, 12 proc. – žaidžiant atsitiktinius žaidimus. Taip pat kenkėjiškas turinys grėsė jauniems vartotojams bandant apsilankyti suaugusiems skirtuose tinklalapiuose (5,8 proc.) ir internetinėse parduotuvėse (3,2 proc.).

Be tėvų priežiūros vaikai gali pakenkti kompiuteriui, kai siunčiasi ir diegia nelegalias programas. Lietuvoje nuo 2013 m. sausio iki gruodžio mėn. užblokuota daugiau nei 71 tūkst. bandymų.

Tėvai taip pat savarankiškai turi stebėti, kaip vaikas naudojasi internetu, aiškinti, kokiuose tinklalapiuose verta lankytis. Be to, rekomenduojama tikrinti vaikų aplankytų tinklalapių istoriją, aiškinti vaikams elgesio internete taisykles, dalytis įspūdžiais apie įvykius ir aplankytus tinklalapius socialiniuose tinkluose. Pravartu žinoti, su kuo vaikas bendrauja internete. Tokių patarimų duoda „Kaspersky Lab“ ekspertai. Padėti tėvams gali tėvų kontrolės priedai, tokie kaip sprendimų „Kaspersky Internet Security 2013“ ir „Kaspersky PURE 3.0“ moduliai.

Papildoma informacija:

http://www.kaspersky.com.