„Kaspersky Lab“ specialistai išnagrinėjo kompiuterinių grėsmių plėtrą 2013 m. ir užfiksavo jos didėjimą. Palyginti su praėjusiais metais, kiekvieną dieną „Kaspersky Lab“ apdoroja pusantro karto daugiau kenkėjiškų objektų – 315 tūkst. kasdien.

Iš viso 2013 m. „Kaspersky Lab“ produktai atlaikė daugiau nei 4,5 mln. internetinių atakų kasdien. Bent kartą per metus panašių atakų aukomis tapo 41,6 proc. vartotojų visame pasaulyje.

Pagrindiniais internetinių grėsmių šaltiniais pripažintos Rusija ir JAV – 45 proc. internetinių atakų 2013 m. atlikta pasitelkiant kenkėjiškus resursus, esančius šių valstybių teritorijose.

Internetinių atakų šaltinių pasiskirstymas pagal šalis

„Kaspersky Lab“ ekspertai taip pat išskyrė didžiausios užkrėtimo internete rizikos šalis. Aukščiausias pozicijas užėmė buvusios NVS šalys. Tarp atakų, naudojančių silpnąsias programinės įrangos vietas, 90,52 proc. buvo nutaikyti į „Java“. Šio produkto silpnąsias vietas „Oracle“ aktyviai taiko internetinėse atakose – joms pritaikytų eksploitų dabar yra daugelyje specializuotų kenkėjiškos programinės įrangos rinkinių.

2013 m. padidėjo ne tik mobiliesiems telefonams sirtų virusų skaičius, bet jie tapo sudėtingesni ir pavojingesni. Tik spalį buvo aptikta beveik 20 tūkst. naujų egzempliorių, o tai tik pusė visų 2012 m. aptiktų pavyzdžių. Iš viso praėjusiais metais aptikta daugiau nei 104 tūkst. naujų mobiliųjų kenkėjiškų programų modifikacijų, o tai 125 proc. daugiau nei pernai, rimčiausi jų buvo nutaikyti pavogti pinigus ir konfidencialią informaciją. Tačiau „Android“ platforma vis dar lieka pagrindinis apgavikų tikslas – į ją taikoma 98,05 proc. visų mobiliųjų grėsmių. Pavojingiausia kenkėjiška programa „Kaspersky Lab“ specialistai šį kartą pripažino mobilųjį virusą „Obad“, platinamą įvairiais būdais, pavyzdžiui, taikant iš anksto suformuotus mobiliuosius kompiuterių zombių tinklus. Pagal funkcionalumą „Obad“ galima sulyginti su Šveicarijos peiliu: jame yra trys eksploitai, darbo kompiuterių zombių tinkle mechanizmai ir aibė kitų funkcijų.

„Mobiliųjų kenkėjiškų programų sudėtingumo tendencija, kurią mes stebėjome 2013 m., be jokios abejonės, tęsis 2014 m. Kaip ir anksčiau apgavikai, taikydami mobiliuosius „Trojos“ virusus ir kitus būdus, sieks pasisavinti vartotojų pinigus. Toliau bus siuntinėjami mobilieji netikri pranešimai, „Trojos“ virusai ir bus taikomi kiti būdai, padėsiantys gauti prieigą prie mobiliųjų įrenginių savininkų banko sąskaitų, – komentuoja Aleksandras Gostevas (Alexander Gostev), „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas. – „Android“ platformos silpnosios vietos taip pat bus aktyviai taikomos užkrečiant mobiliuosius įrenginius. Taip pat mes prognozuojame mobiliųjų kompiuterių zombių prekybos pradžią ir kitų kenkėjiškų priedų tolesnę plėtrą.“

Daugiau apie kibernetinių grėsmių plėtrą 2013 m. skaitykite tradicinėje kasmetėje „Kaspersky Lab“ ataskaitoje:

http://www.securelist.com/en/analysis/204792318/Kaspersky_Security_Bulletin_2013_Overall_statistics_for_2013

Papildoma informacija:

http://www.kaspersky.com.