„Kaspersky Lab“ ekspertai išnagrinėjo šlamštalaiškį, skirtą populiariojo priedo „WhatsApp“ vartotojams. Prisidengdami pranešimu apie lengvai prieinamą priedą asmeniniams kompiuteriams apgavikai siūlė vartotojams parsisiųsti kenkėjišką failą – „Trojos“ virusą. Kadangi kenkėjiškas failas buvo maskuojamas kaip labai populiarus priedas, potencialių aukų skaičius labai didelis.

Pranešime skelbiama, kad „WhatsApp“ pagaliau lengvai prieinamas ir asmeninių kompiuterių vartotojams, o vartotojo paskyroje jo laukia 11 draugų kvietimų. Nieko neįtariančias aukas nuoroda nukreipdavo į įsilaužtą serverį Turkijoje, vėliau – į „debesų“ serverį „Hightail“ (ankstesnis pavadinimas „Yousendit“), kur joms buvo pasiūloma parsisiųsti „Trojos“ virusą. Pats failas su kenkėjiška programine įranga atrodo kaip 64 bitų įdiegimo failas. Kaip teigia „Kaspersky Lab“ ekspertai, iš tikrųjų tai standartinis 32 bitų priedas, atpažįstamas antivirusiniais produktais.

Kenkėjiško priedo su „Trojos“ virusu pavyzdys

„Šis kenkėjiškas priedas parsiunčiamas iš serverio Brazilijoje. Jį atvėrusios aukos kompiuteryje apsigyvena „Trojos“ virusas, o tai gresia vartotojų asmeninių duomenų nutekėjimu. „Trojos“ viruso paveiksliukas panašus į „MP3 failą“, todėl daugelis vartotojų gali ją paspausti, tuo labiau kad failas sudaro tik 2,5 Mb. „Kaspersky Lab“ antivirusų sprendimai visus šio viruso pavyzdžius atpažįsta euristiniais metodais. Būkite budrūs, netapkite kibernetinių nusikaltėlių auka“, – atkreipia dėmesį Dmitrijus Bestuževas (Dmitry Bestuzhev), „Kaspersky Lab“ ekspertas.