Remiantis „Kaspersky Lab“ viktorinos „Ar jūs turite pakankamai kibernetinių žinių?“ rezultatais, 41 proc. naudotojų jaučiasi nesaugiai, kai tinklalapiai seka jų buvimo vietą ir veiklą internete, tačiau nieko dėl to nedaro. Rezultatai rodo naudotojų žinių, kaip apsaugoti savo privatumą internete, stygių.

Mūsų įprasti veiksmai internete, tokie kaip apsipirkimas, pokalbiai ir kelionės, registruojami ir saugomi. O paskui paslaugų teikėjai gali savo skelbimus taikyti pagal naudotojų naršymo duomenis. Prieigos skaitikliai, interneto analitiniai įrankiai ir socialiniai tinklai taip pat nuolat stebi interneto naudotojus, seka, ką jie veikia internete ir kur tuo metu yra.

Net jei nėra ko slėpti, naudotojai susirūpinę, kad dideli informacijos apie juos kiekiai gali būti saugomi, parduodami trečiosioms šalims ar net netyčia nutekėti į platesnę ir potencialiai kenksmingą internetinę bendruomenę. Daugumai naudotojų (79 proc.) nepatinka, kad yra stebimi, 41 proc. nieko nedaro, kad apsisaugotų. Vienas iš devynių apklaustųjų (9 proc.) nė nežino, kad yra sekamas.

Lietuvos naudotojams taip pat kelia nerimą tai, kad trečiosios šalys gali stebėti jų aktyvumą tinkle. Tyrimas* parodė, kad apie tai susimąsto daugiau nei pusė apklaustų Lietuvos interneto naudotojų – 64 proc. Taip pat Lietuvos naudotojams (51 proc.) rūpi faktas, kad sukčiai gali lengvai telefonų ir planšečių kameromis juos sekti be jų žinios ir leidimo.

Deividas Emas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis saugumo ekspertas sako: „Naudotojams nepatinka, kad jų veikla internete yra stebima. Ir kas gali juos kaltinti? Turėdami sekimo duomenis, reklamos teikėjai ar net kenkėjiškos trečiosios šalys gali prasiskverbti į asmeninį naudotojų gyvenimą. Problema ta, kad daugelis naudotojų neturi pakankamai kibernetinių žinių. Naudotojai yra susirūpinę, bet nieko dėl to nedaro. Maža to, jie gali nesuprasti, kad kelia grėsmę savo privatumui.“

Tik ketvirtadalis (27 proc.) apklaustųjų naudojasi privatumo režimu savo naršyklėje, 11 proc. – specialiais prisijungimais privatumui išsaugoti. Štai keletas patarimų siekiant užtikrinti naudotojų privatumą internete:

  • Pirmiausia pakeiskite kai kuriuos naršyklės nustatymus: atjunkite automatinius atnaujinimus, užblokuokite įtartinus tinklalapius ir iškylančius langus, padarykite, kad SSL sertifikato patikra būtų privaloma ir užblokuokite trečiųjų šalių slapukus.
  • Įdiegdami naujas nemokamas programas, paspauskite mygtukus, kurie leidžia programai įdiegti įrankių juostą ir papildinius. Kitaip jie gali būti teisėtai naudojami rinkti klientų duomenis.
  • Naudokite HTTPS tinklalapius visur, kur įmanoma. HTTPS reiškia, kad srautas užkoduotas. Nenaudokite el. pašto, socialinių tinklų ir e. komercijos tinklalapių HTTPS sujungimo.
  • Naudokite dvi skirtingas naršykles – vieną pirminėms interneto paslaugoms (socialiniai tinklai, el. paštas, e. komercija) ir kitą naršyti. Internete atliekamų veiksmų nebus įmanoma identifikuoti ir priskirti konkrečiam naudotojui.
  • Naudokite VPN srauto kodavimą.

 

Galiausiai naudokite specialią „Kaspersky Internet Security“ arba „Kaspersky Total Security“ funkciją „Private Browsing“, kuri pašalina naudotojo informaciją iš internetinio srauto ir leidžia naudotojui naršyti inkognito.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.

 

*Interneto naudotojų įpročių ir elgesio apklausa atlikta 2015 m. rugpjūtį agentūros „A.W.Olsen&Partners“ „Kaspersky Lab“ užsakymu. Apklausoje dalyvavo 1200 naudotojų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.