Atžalų nekontroliuojamas naršymas internete Lietuvos tėvams gresia dideliu finansų ir įrenginiuose saugumų svarbių duomenų praradimu. Kaip prisipažino respondentai*, beveik kas dešimtas vaikas šalino svarbius duomenis iš tėvams priklausiančio įrenginio be jų žinios. Taip pat tėvai gali gauti sąskaitą už atžalos internete įsigytus pirkinius. Su tuo per pastaruosius metus susidūrė 10 proc. Lietuvos tėvų.

Vaikams jau nuo trejų metų leidžiama naudotis įrenginiais su interneto prieiga, ir dauguma tėvų mano, kad sudėtinga užtikrinti vaikų, kad ir kokio amžiaus jie būtų, saugumą skaitmeniniame pasaulyje. Remiantis „Kaspersky Lab“ Europoje atliktos apklausos duomenimis, daugiau nei pusė (52 proc.) respondentų mano, kad kibernetinių grėsmių, su kuriomis jų vaikai susiduria internete, nuolat daugėja. Be to, 55 proc. sunerimę, kad vaikai turi nekontroliuojamą prieigą prie nepageidaujamo turinio, 41 proc. – kad gali bendrauti su pavojingais nepažįstamaisiais, beveik tiek pat (40 proc.) – kad vaikai per atvirai internete dalijasi asmenine informacija.

Remiantis Lietuvos naudotojų apklausos duomenimis, apie 18 proc. apklaustų mamų ir tėčių per pastaruosius metus susidūrė su situacija, kai jų vaikas aptiko nepageidaujamą turinį internete – suaugusiesiems skirtą medžiagą, taip pat turinį su smurto scenomis ar kitą vaiko akims neskirtą informaciją. Taip pat Lietuvos tėvai (10 proc.) sunerimę, kad jų vaikai gali be jokių kliūčių bendrauti su nepažįstamaisiais įvairiuose tinklalapiuose. Tokios pažintys iš virtualaus pasaulio gali persikelti į realų ir sukelti rimtesnių padarinių bei nemalonumų.

„Šiuolaikiniai vaikai nesiskiria su tinklu – tai faktas. Jie dažnai turi laisvą interneto prieigą be suaugusiųjų priežiūros, tėvai nė nenutuokia, kuo internete užsiima jų vaikai, – pabrėžė Andis Šteinmanis, „Kaspersky Lab“ vadovas Baltijos šalims. – Tokios funkcijos kaip „Vaikų saugumas“ (Safe Kids) suteikia tėvams daugiau galimybių apsaugoti vaikus tinkle, sukurdamos patikimą ryšį tarp vaiko ir jo tėvų bei nustatant nepilnamečiams tinkamą interneto turinį. Efektyviausia ir kompleksinė apsauga programinę įrangą „Safe Kids“ jungia su kitomis praktinėmis priemonėmis, tokiomis kaip kompiuterio lokacija visai šeimai prieinamose vietose ir asmeninis bendravimas su vaikais apie potencialias kibernetines grėsmes. Visa tai padeda vaikams likti saugiems internete.“

„Kaspersky Lab“ pristatė naują produkto namams „Kaspersky Total Security visiems įrenginiams“ versiją. Naujasis produktas, kuriame įdiegta „Kaspersky Safe Kids“ funkcija, ne tik apsaugo naudotojų konfidencialumą ir asmeninę informaciją, bet ir leidžia tėvams kontroliuoti vaikų veiklą tinkle bei jų lokaciją realiuoju laiku, taip užkertant kelią lankytis nepageidaujamo turinio tinklalapiuose ir ribojant su skaitmeniniais įrenginiais praleidžiamą laiką.

Į „Kaspersky Total Security visiems įrenginiams“ įtraukta „Kaspersky Safe Kids“ funkcija skirta spręsti išvardytas problemas ir padėti tėvams kurti naujus vaikų naudojamų įrenginių su interneto prieiga naršymo internete būdus. Taikydami saugios lokacijos funkciją tėvai gali sekti savo vaiko buvimą realiuoju laiku, kurti saugias zonas ir gauti automatinius pranešimus, kai vaikas išeina iš leistinos zonos.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.

 

*Tyrimas atliktas „A.W.Olsen&Partners“ agentūros „Kaspersky Lab“ užsakymu 2015 m. rugsėjį. Apklausoje dalyvavo 1200 respondentų iš Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos.