Remiantis „Kaspersky Lab“ atlikto tyrimo duomenimis, žmonės vis dar beatodairiškai ir rizikingai dalijasi asmenine informacija internete. 28 proc. pasidalijo konfidencialiais duomenimis atsitiktinai, 16 proc. noriai atskleidžia paslaptis apie save, nors internete paskleista informacija gali kainuoti santykius ar darbą.

Bendradarbiaujant su „B2B International“, buvo apklausti daugiau nei 12 tūkst. žmonių visame pasaulyje ir nustatyta, kad daugelis jų rizikavo dalydamiesi asmeniniais duomenimis interneto ryšio kanalais pavojingoje interneto aplinkoje. Tai nuotraukos su savo atvaizdu (45 proc.), kontaktiniai duomenys (42 proc.), kito asmens nuotraukos (32 proc.), konfidencialūs asmens duomenys (30 proc.) ir su darbu susiję duomenys (20 proc.). Negana to, vienas iš šešių pasidalijo savo paslaptimi (16 proc.), 9 proc. paskelbė asmeninę informaciją apie kitą asmenį, 8 proc. pasidalijo slaptais finansiniais duomenimis.

Tai vyksta, nors pusė apklaustųjų yra rimtai susirūpinę dėl žalingo šios informacijos paviešinimo poveikio – tiek finansinių nuostolių, tiek emocinės kančios. Kas trečias nerimavo, kad gali sugadinti santykius, ką nors užgauti ar įžeisti, vienas iš šešių (15 proc.) baiminosi, kad tai galėtų pakenkti jo karjerai.

Vis didėjantis susirūpinimas dažnai pagrįstas. 28 proc. prisipažino, kad netyčia pasidalijo konfidencialia informacija, vienas iš dešimties dėl to nukentėjo. Galima išskirti tokius padarinius: prarasti draugai (20 proc.), patyčios (17 proc.), finansiniai nuostoliai (15 proc.), žlugę santykiai (13 proc.) ir atleidimas iš darbo (13 proc.).

Nepaisant to, 13 proc. vis dar nesiima jokių priemonių, tik keturi iš dešimties nuolat atskiria santykius su artimais šeimos nariais ir draugais nuo kitų veiklų (43 proc.) arba prieš išsiųsdami dukart patikrina visus pranešimus ir įrašus (39 proc.). Ketvirtadalis stengiasi vengti siųsti arba keistis informacija, kai yra išgėrę, ir skuba trinti tai, kuo pasidalijo.

Komentuodamas tyrimo rezultatus, Deividas Emas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis saugumo ekspertas, sako: „Daugelis naudotojų vis dar nesuvokia rizikos, kai kalbama apie veiklą internete. Naudojantis tokia daugybe prietaisų ir lengvai prieinamais interneto kanalais, dar niekada nebuvo taip paprasta parašyti neapsaugotą pranešimą ar netyčia pasidalyti informacija su netinkamais žmonėmis. Jei jūs neturite pakankamai kibernetinių žinių, neturite tinkamų saugumo ir privatumo apsaugos priemonių, jus galite prarasti draugus ir sugriauti savo karjerą. Kai informacija patenka į internetą, ji ten lieka visiems laikams. Tad jei abejojate, pasilaikykite ją sau.“

Jūs galite patikrinti savo kibernetinių žinių lygį čia: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

Norėdami daugiau sužinoti apie tai, kaip apsisaugoti nuo grėsmių internete, apsilankykite: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.