Per pastaruosius metus vienas iš keturių jaunų interneto naudotojų pametė savo prietaisą (17 proc.) arba jis buvo pavogtas (13 proc.), trečdalis prarado prieigą prie savo interneto paskyrų arba asmeninius duomenis. Remiantis „Kaspersky Lab“ ir „B2B International“ atlikto tyrimo duomenimis, jauni vartotojai praranda prietaisus dažniau nei vyresni žmonės.

Tik vienas iš septynių vyresnių tyrimo dalyvių (14 proc.) pametė arba iš jo buvo pavogtas telefonas, o kalbant apie jaunesnius nei 24 metų naudotojus, šis skaičius išauga iki 26 proc. 83 proc. jaunimo nuo 16 iki 24 metų prisipažino, kad praradę telefoną, patyrė neigiamų padarinių, o tai yra šiek tiek daugiau nei bendras vidurkis – 77 proc.

Trečdalis 16–24 metų apklaustųjų (32 proc.) pranešė, kad paradus telefoną, jų paskyros buvo nulaužtos (palyginti su 27 proc. vidurkiu). Vienas iš keturių patyrė nuostolių, kai prarado nuotraukas ir vaizdo įrašus (25 proc.), be to, buvo nutekinta asmeninė ir slapta informacija (24 proc.).

Penktadalis visų prietaisą praradusių naudotojų tapo budrūs darbe, nes įrenginyje buvo saugomi verslo duomenys (22 proc.). Be to, penktadalis atkreipė dėmesį, kad prietaise saugomais finansiniais duomenimis buvo piktnaudžiaujama (21 proc.).

Praradę telefoną tik keturi iš dešimties užblokavo įrenginį per savo mobiliojo ryšio operatorių ar pranešė policijai, ir tik 29 proc. nuotoliniu būdu ištrynė visus telefone esančius duomenis arba bandė jį sekti pasitelkę programinę įrangą „Raskite mano prietaisą“ (15 proc.).

Komentuodamas tyrimo rezultatus Jevgenijus Gurianovas, „Kaspersky Lab“ produktų vadybininkas, sakė: „Mobilieji įrenginiai tapo svarbia mūsų gyvenimo dalimi. Jie kaip draugai, kurie visada su mumis. Daugelis mūsų juose saugo asmeninę informaciją, šeimos nuotraukas, internetinės bankininkystės prisijungimo duomenis, asmeninius elektroninius laiškus ar slaptažodžius prisijungti prie kasdieniame gyvenime naudojamų paskyrų ir sąskaitų. Tačiau prarasti įrenginiai iškart tampa mūsų priešais. Tai sukelia ne tik nepatogumų, bet ir rimtų tapatybės bei privatumo pažeidimų. Todėl būtina mažų mažiausiai įrenginius apsaugoti slaptažodžiu, užšifruoti visus neskelbtinus duomenis ir nuolat atnaujinti mobiliųjų telefonų apsaugos programas. Taikant antivagystės funkcijas, leidžiančias blokuoti trečiąsias šalis, galima lengviau rasti įrenginį ir iš jo pašalinti asmeninius duomenis, jei yra tokia būtinybė. Tokie sprendimai gali apsaugoti naudotoją, dėl vienokių ar kitokių priežasčių praradusį įrenginį.“

Kaspersky Internet Security for Android“ padeda sumažinti „Android“ mobiliųjų įrenginių naudotojų riziką. Apsauga nuo vagystės kartu su veiksminga antikenkėjiška privatumo ir interneto apsaugos programa didina naudotojų duomenų saugumą; padeda išsaugoti privatumą net prietaiso vagystės ar pametimo atveju.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.