„Kaspersky Lab“ užsakymu Viurcburgo ir Notingamo Trento universitetų atlikto eksperimento dalyviai teigė, kad išmanusis jiems brangesnis už daugelį žmonių, tarp jų – giminaičius ir draugus. Daugiau nei trečdalis apklaustųjų (37 proc.) teigė, kad pagal reikšmę telefonas yra toks pat ar net brangesnis už draugus. 29 proc. savo išmanųjį telefoną vertina taip pat, kaip savo tėvus, o 21 proc. mano, kas telefonas jiems toks pats svarbus kaip jų partneris. Beveik 17 proc. eksperimento dalyvių prisipažino, kad išmanusis telefonas jiems artimesnis nei žmonės, o 1 proc. pareiškė, kad jų gyvenime nėra nieko svarbiau už telefoną.

Tačiau eksperimentą atlikę mokslininkai išsiaiškino, kad meilės ir prisirišimo prie išmaniojo telefono jausmai nepriverčia žmonių pagalvoti apie įrenginio saugumą. 93 proc. apklaustųjų nesusimąstydami eksperimento organizatoriams pranešė savo telefono PIN kodą, rizikuodami visais jame saugomais asmens duomenimis.

Astrid Karolus, Viurcburgo universiteto mediapsichologė, taip komentuoja tyrimo rezultatus: „Telefonai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi, atliktas eksperimentas tai tik patvirtino. Mūsų beveik draugiškas ryšis su telefonais reiškia, kad mes pernelyg stipriai pasitikime negyvu objektu, be to, manome, kad jis mums svarbesnis nei daugelis kitų žmonių. Taigi mes buvome labai nustebinti, kad taip lengvai galėjome gauti telefonų PIN kodus. Mes prašėme žmonių laukti kambaryje, o vėliau užeidavome ir klausdavome jų ūgio ir telefono PIN kodo. Dauguma pateikdavo šią informaciją nė nesusimąstydami. O tai kelia nerimą, kadangi toks elgesys rodo, kad mes pasirengę rizikuoti savo skaitmeniniais draugais.“

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.