Atakos, kai taikomi įvairi kenkėjiška programinė įranga, šlamštalaiškiai ir netikri laiškai išlieka pagrindinės kibernetinės grėsmės, su kuriomis dažniausiai susiduria bendrovės. Kenkėjiškų atakų ir siunčiamų brukalų 2013 m. gerokai padaugėjo – tokie viso pasaulio verslo atstovų apklausos „Global corporate IT security risks 2013“, atliktos autoritetingos analitinės agentūros „B2B International“ kartu su „Kaspersky Lab“, rezultatai.

Apie 66 proc. apklaustųjų pranešė, kad jų bendrovės buvo atakuojamos virusais, kirminais, šnipais ir kitomis kenkėjiškomis programomis. Ženkliai padidėjo ir šlamštalaiškių atakų apimtis – apie jas pranešė 68 proc. bendrovių. Netikrų laiškų siuntimo (angl. phishing) atakos buvo vykdomos 36 proc. bendrovių, tačiau netikri laiškai vis tiek liko tarp trijų labiausiai paplitusių išorinių bendrovių atakų.

Dažniausiai nuo kenkėjiškų atakų kentėjo Lotynų Amerikos bendrovės – 72 proc. Apklaustieji šiame regione tarp išorinių grėsmių virusams ir šnipinėjimo programinei įrangai skyrė pirmąją vietą. Rusijos bendrovės irgi dažnai atakuojamos – apie tai pranešė 71 proc. bendrovių. Trečioje vietoje – Šiaurės Amerikos bendrovės (70 proc.). Rečiausiai su virusinėmis atakomis susiduria Japonijos bendrovės – 47 proc. apklaustųjų šiame regione papasakojo apie panašius incidentus.

Su šlamštalaiškiais dažniausiai susiduria Šiaurės Amerikos ir Rusijos bendrovės – atitinkamai 69 proc. ir 67 proc. Rečiausiai – Artimųjų Rytų (55 proc.) ir Japonijos (42 proc.) bendrovės.

Šiaurės Amerikos bendrovės dažniau už kitas atakuojamos netikrais laiškais – 51 proc., antroje vietoje – Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalys (46 proc.). Rečiau su netikrų laiškų siuntimu susiduria bendrovės iš Rusijos, Japonijos ir Lotynų Amerikos (vidutiniškai apie 26 proc.).

Dažniausiai konfidencialūs duomenys nutekėjo dėl kenkėjiškų atakų – 22 proc. bendrovių pranešė būtent dėl jų praradusios duomenis. Paprastai šie incidentai vyksta vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėse (23 proc.), daug rečiau – stambaus verslo bendrovėse (17 proc.). Apklaustieji iš didelių bendrovių pranešė apie duomenų nutekėjimą dėl kenkėjiškos programinės įrangos.

Dėl netikrų laiškų siuntimo duomenys nuteka sąlyginai retai – tik 5 proc. bendrovių buvo susidūrusios su tokiais incidentais. Stambaus verslo bendrovių, praradusių duomenis dėl netikrų laiškų siuntimo, procentas šiek tiek didesnis (6 proc.) nei vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėse (5 proc.).

Kibernetinių grėsmių skaičius nuolat auga. Dabar „Kaspersky Lab“ per dieną vidutiniškai aptinka 350 tūkst. naujų kenkėjiškos programinės įrangos rūšių. Tai turėtų priversti bendroves, ypač patyrusias tokių grėsmių, susimąstyti ir skirti daugiau dėmesio saugumui. Tačiau remiantis tyrimo duomenimis, tik 68 proc. bendrovių įdiegė sprendimą apsisaugoti nuo kenkėjiškos programinės įrangos (antivirusinį ir antišnipinėjimo). Situacija korporatyvinių sprendimų rinkoje keičiasi, vis daugiau bendrovių renkasi kompleksinius sprendimus saugumui užtikrinti.

Dabar, kai atakos tampa vis įvairesnės, būtinas profesionalus apsaugos sprendimas, galintis efektyviai pasipriešinti pavojingoms kibernetinėms grėsmėms. Sprendimas korporatyvinės IT infrastruktūros apsaugai „Kaspersky Endpoint Security for Business“, be šiuolaikinių antivirusinių technologijų, turi priemonių apsisaugoti nuo tikslinių atakų, netikrų laiškų ir šlamštalaiškių. Nuolat sąveikaudamas su debesų paslauga „Kaspersky Security Network“, taikydamas sudėtingus euristinius grėsmių aptikimo ir blokavimo mechanizmus, „Kaspersky Lab“ sprendimas užtikrins patikimą bet kurios bendrovės IT infrastruktūros apsaugą.