„Kaspersky Lab“ debesų kenkėjiškų programų duomenų bazėje dabar yra 1 milijardas kenkėjiškų objektų, įskaitant virusus, „Trojos“ virusus, išpirkos reikalaujančius virusus, reklamos programas ir jų sudėtines dalis. Penktadalį aptiko ir identifikavo kaip kenksmingą „Astraea“, „Kaspersky Lab“ infrastruktūros viduje įdiegta automatinė kenkėjiškų programų analizės sistema.

Dabar kiekvieną dieną pasirodo tiek daug naujų kibernetinių grėsmių, kad neįmanoma kiekvienos jų apdoroti rankiniu būdu. Štai kodėl automatizuotas kenkėjiškų programų aptikimo ir analizės procesas kartu su žmogaus patirtimi yra geriausias būdas kovoti su moderniomis kibernetinėmis grėsmėmis.

„Astraea“ aptiktų ir automatiškai į „Kaspersky Lab“ debesų duomenų bazę įtrauktų kenkėjiškų programų procentas nuolat auga pastaruosius penkerius metus – nuo 7,53 proc. 2012 m. iki 40,5 proc. 2016 m. gruodį. Proporcija auga kartu su naujais kenkėjiškais failais, kasdien aptinkamais „Kaspersky Lab“ ekspertų ir aptikimo sistemų. Ši proporcija išaugo nuo 70 tūkst. failų per dieną 2011 m. iki 323 tūkst. [1] per dieną 2016 m.

„Vienas milijardas unikalių kenksmingų failų – šis faktas rodo kibernetinio nusikalstamumo lygį. Toks nusikalstamumas išsivystė iš kelių mažų forumų, siūlančių individualiai pritaikomų kenkėjiškų įrankių, iki masinės gamybos kenkėjiškų programų ir pritaikytų kibernetinio nusikalstamumo paslaugų. Tai taip pat atkreipia dėmesį į mūsų automatizuotų kenkėjiškų programų analizės technologijų kokybę ir evoliuciją. Iš šių milijardo failų daugiau nei 200 mln. buvo pridėta „Astraea“ automatinės sistemos. Mūsų pažangios sistemos dabar ne tik aptinka daugumą žinomų kenkėjiškų programų, su kuriomis susiduriame kasdien, bet ir atranda nežinomų grėsmių. Nors likę 800 mln. failų buvo pridėti kitų vidaus aptikimo sistemų arba ekspertų, „Kaspersky Lab“ automatinės sistemos renkama debesų duomenų bazė – tai didžiulis, nuolat augantis indėlis“, – sako Viačeslavas Zakorževskis (Vyacheslav Zakorzhevsky, „Kaspersky Lab“ anti virusų komandos vadovas.

„Astraea“ – viena iš automatinių kenkėjiškų programų analizės sistemų, kuri sudaro „Kaspersky Lab“ apsaugos infrastruktūros dalį. „Astraea“ automatiškai analizuoja pranešimus iš saugomų kompiuterių ir padeda aptikti anksčiau nežinomas grėsmes. Naudojant grėsmių metaduomenis (tokius kaip amžius, kilmė, failo pavadinimas, failo kelias ir pan.) sistema sugeba aptikti grėsmes be informacijos apie failų turinį.

„Kaspersky Lab“ „Metų skaičius“ sudaro „2016 m. „Kaspersky Lab“ saugumo biliutenio“ dalį. Kitas dalis sudaro „2017 m. grėsmių prognozės“, išleistos lapkričio 16 d. ir prieinamos čia. Pagrindinė metų pagrindinė tema – išpirkos reikalaujantys virusai ir išsami pagrindinės ataskaitos santrauka, apžvalga ir statistika, kurios bus prieinamos gruodį.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – pasaulinė kibernetinio saugumo bendrovė, įkurta 1997 m. Bendrovės sukauptos žinios apie grėsmes ir saugumą nuolat paverčiamos saugumo sprendimais ir paslaugomis, siekiant apsaugoti viso pasaulio ypatingos svarbos verslo infrastruktūras, vyriausybes ir naudotojus. Didelį bendrovės saugumo portfelį sudaro pirmaujanti „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistema ir daugybė specializuotų apsaugos sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis skaitmeninėmis grėsmėmis. Daugiau nei 400 mln. naudotojų ir 270 tūkst. verslo klientų apsaugomi „Kaspersky Lab“ technologijų.