Kiekvienais metais tūkstančiai interneto naudotojų tampa elektroninių nusikaltimų aukomis. „Kaspersky Lab“ tyrimas rodo, kad daugiau nei pusė (52 proc.) praradusiųjų pinigus dėl kibernetinių nusikaltėlių veiksmų atgavo tik dalį pavogtų lėšų arba visai nieko neatgavo.

Per metus milijardai naudotojų nukenčia dėl internetinio sukčiavimo, tapatybės vagysčių ir duomenų nulaužimo. Apie daugelį atvejų net nepranešama, todėl tikri ekonominiai kaštai gali būti žymiai didesni.

Tyrimas atskleidžia, kiek interneto naudotojams kainuoja šie išpuoliai, kokie pelningi jie jau tapo kibernetiniams nusikaltėliams. Vidutiniškai interneto naudotojai praranda 476 JAV dolerių už išpuolį, ir vienas iš dešimties apklaustųjų teigė, kad prarado daugiau nei 5 tūkst. JAV dolerių.

Didžioji dauguma interneto naudotojų prisipažįsta, kad jie atliko finansines operacijas internete (81 proc.), tik mažiau nei pusė (44 proc.) išsaugo finansinius duomenis savo įrenginiuose. Vis daugiau naudotojų savo finansus valdo internetu, daugiau nusikaltėlių ieško galimybių pasipelnyti, todėl svarbu, kad naudotojai užtikrintų interneto saugumą, siekdami apsaugoti save ir savo pinigus. Tačiau tik 60 proc. interneto naudotojų apsaugo visus savo prietaisus.

Nemažai naudotojų klaidingai viliasi, kad prarasti pinigai jiems bus grąžinti. Beveik pusė (45 proc.) mano, kad dėl finansinių nusikaltimų elektroninėje erdvėje prarastos lėšos bus kompensuojamos bankų, tačiau, kaip rodo tyrimas, daugiau nei pusė (52 proc.) nukentėjusiųjų neatgavo visų iš jų pavogtų pinigų.

„Kibernetiniai nusikaltėliai nuolat ieško naujų būdų, kaip išnaudoti ir apgauti naudotojus, todėl svarbu visada būti budriems. – sako Viačeslavas Zakorževskij (Vyacheslav Zakorzhevsky), „Kaspersky Lab“ anti kenkėjiškų programų tyrimo komandos vadovas. – Jie gali taikyti kenkėjišką programą, sukčiavimą ir daugiau. Nemanykite, kad, tapę išpuolio taikiniu, atgausite visus prarastus pinigus. Geriausias būdas apsaugoti savo finansus internete – taikyti specialistų sukurtą programinę įrangą, apsaugančią jūsų tapatybę ir svarbius duomenis nuo kibernetinių nusikaltėlių išpuolių.“

„Kaspersky Safe Money“ – viena pagrindinių „Kaspersky Lab“ produktų privatiems naudotojams funkcijų, pavyzdžiui, „Kaspersky Total Security“ – finansinių technologijų saugumo paketas, skirtas apsaugoti naudotojų internetines finansines operacijas trimis pagrindiniais principais: patikima svetaine, patikimu ryšiu ir patikima aplinka. Veiksminga šio sprendimo apsauga nuo finansinių grėsmių buvo patvirtinta daugelio nepriklausomų tyrėjų.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – pasaulinė kibernetinio saugumo bendrovė, įkurta 1997 m. Bendrovės sukauptos žinios apie grėsmes ir saugumą nuolat paverčiamos saugumo sprendimais ir paslaugomis, siekiant apsaugoti viso pasaulio ypatingos svarbos verslo infrastruktūras, vyriausybes ir naudotojus. Didelį bendrovės saugumo portfelį sudaro pirmaujanti „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistema ir daugybė specializuotų apsaugos sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis skaitmeninėmis grėsmėmis. Daugiau nei 400 mln. naudotojų ir 270 tūkst. verslo klientų apsaugomi „Kaspersky Lab“ technologijų.