Skaitmeninė netvarka auga dėl padidėjusio programų naudojimo ir didėjančios įrenginių talpos bei didina įrenginių pažeidžiamą. Nauja „Kaspersky Lab“ ataskaita atskleidžia skaitmeninės netvarkos problemos mastą tarp viso pasaulio interneto naudotojų.

Tyrimo metu nustatyta, kad naudotojai kiekvieną mėnesį įdiegia 12 „Android“ programų, o ištrina tik 10, iš esmės per mėnesį į savo įrenginį pridėdami po dvi programas. Diegiant vis daugiau programų, labai svarbu jas valdyti, siekiant užkirsti kelią skaitmeninei netvarkai. Tačiau mes nustatėme, kad tik pusė (55 proc.) naudotojų reguliariai atnaujina ir peržiūri savo įrenginio turinį ir ištrina nenaudojamus dokumentus ir programas.

Šios išvados yra naujos „Kaspersky Lab“ ataskaitos „Skaitmeninė netvarka ir jos pavojai“ dalis. Tyrimas pagrįstas įžvalgomis, gautomis iš 17 šalių atliktos internetinės apklausos, statistine „Kaspersky Security Network“ (KSN) analize ir programų našumo eksperimento, atlikto „Kaspersky Lab“ vidaus testuotojų, rezultatais.

Atsiradusi skaitmeninė netvarka reiškia, kad programų šalinimas ir atnaujinimas dabar yra aktualesnis nei iki šiol, siekiant kovoti su kenkėjiškomis programomis, išnaudojančiomis programų pažeidžiamumą įsiskverbti į įrenginius. Tačiau tyrimas parodė, kad ketvirtadalis (28 proc.) naudotojų programas atnaujina tik priversti, o 10 proc. apskritai neatnaujina.

Viena iš pagrindinių grėsmių – kad pačios programos gali sukelti pavojų naudotojų duomenims ir įrenginiams, naudojamiems kasdienėje veikloje. Techninės „Kaspersky Lab“ išvados rodo, kad 100 „Android“ programų naudotojai gali valdyti (t. y., įdiegti ir pašalinti), 83 programos turi prieigą prie slaptų naudotojų duomenų, tokių kaip kontaktai, pranešimai, duomenys, net gali skambinti ir siųsti SMS žinutes.

Papildomos „Kaspersky Lab“ išvados rodo, kaip programos gali veikti be naudotojo sutikimo. Vidutiniškai naudotojai savo „Android“ įrenginiuose turi 66 programas. Kai buvo išbandytos 66 populiariausios „Android“ programos, 54 iš jų įsidiegė pačios, vykdydamos vidutiniškai 22 Mb per dieną srautą be jokio naudotojo įsikišimo.

Programų nustatymai naudotojams suteikia kontrolės lygį, kokias prieigas gauna programa ir kokia jos sąveika su įrenginiu. Tačiau tyrimas parodė, kad tik 40 proc. žmonių sąmoningai reguliuoja kiekvienos programos parametrus. Be to, tik 32 proc. gali atsisakyti įdiegti mobiliąją programą savo įrenginyje, jei jų netenkina licencijų sutarties turinys.

Siekiant išvengti skaitmeninės netvarkos ir apsaugoti asmeninius duomenis, naudotojai raginami:

  • Įsiaiškinkite, kokia informacija saugoma jūsų įrenginio programose ir failuose.
  • Atnaujinkite įrenginį – skirkite laiko savo skaitmeninių namų valymui, reguliariai šalinkite ir atnaujinkite jame saugomą informaciją.
  • Atnaujinkite programas ir programinę įrangą – tai darykite, kai tik išleidžiama nauja versija.
  • Taikykite specialią programinę įrangą, pvz., valančią programinę įrangą, tokią kaip vienas naujausių integruotų „Kaspersky Lab“ saugumo sprendimų, kuri skenuoja visas į jūsų įrenginį įdiegtas programas ir pažymi keliančias potencialią riziką arba retai taikomas.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – pasaulinė kibernetinio saugumo bendrovė, įkurta 1997 m. Bendrovės sukauptos žinios apie grėsmes ir saugumą nuolat paverčiamos saugumo sprendimais ir paslaugomis, siekiant apsaugoti viso pasaulio ypatingos svarbos verslo infrastruktūras, vyriausybes ir naudotojus. Didelį bendrovės saugumo portfelį sudaro pirmaujanti „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistema ir daugybė specializuotų apsaugos sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis skaitmeninėmis grėsmėmis. Daugiau nei 400 mln. naudotojų ir 270 tūkst. verslo klientų apsaugomi „Kaspersky Lab“ technologijų.