„Kaspersky“ ekspertai aptiko 53 531 kenkėjišką ar potencialiai nepageidaujamą failą, kuris buvo užmaskuotas kaip esė ar vadovėliai mokykloms ir universitetams. Nuo 2018 m. rugpjūčio mėn. iki 2019 m. liepos mėn. jie buvo panaudoti 356 662 išpuoliams prieš 104 819 vartotojų – 21 proc. mažiau nei praėjusiais metais. Tai yra viena iš pagrindinių „Kaspersky“ ataskaitos „Atgal į mokyklą“ išvadų.

Nors kai kuriems gali atrodyti, kad mokinių knygos yra gana brangios, bet jos yra neišvengiama bet kurios švietimo programos dalis. Todėl daugelį vadovėlių galima surasti internete, o studentai taip bando sutaupyti. Jie atsisiunčia vadovėlius ir esė darbus iš piratinių svetainių ar failų talpinimo forumų. Tačiau kibernetiniai nusikaltėliai nepraleidžia progos ir naudojasi tokia moksleivių bei studentų padėtimi, kad galėtų platinti kenkėjiškas programas.

Apskritai buvo aptikta 17 755 grėsmės, kurios buvo užmaskuotos kaip studentų knygos. Dažniausiai tai buvo anglų kalbos (2 080), matematikos (1 213) ir literatūros (870) vadovėliai. Šiuose failuose slypėjo įvairios kenkėjiškos programos: pradedant erzinančia, bet ne itin pavojinga reklama ar nepageidaujama programine įranga, ir baigiant labai pavojingais virusais, kurie vagia vartotojų pinigus.

Likusios grėsmės (35 776) buvo užmaskuotos kaip esė ar įvairūs studentų darbai. Kai tyrėjai atidžiau patikrino šiuos failus, jie pastebėjo kai ką neįprasto. Tarp populiariausių (35,5 proc. atvejų) kenkėjiškų programų jie aptiko 8 metų senumo kirminą – tai pasenusi grėsmės rūšis, kuri šiais laikais beveik nebenaudojama. Seniau ši grėsmė buvo aktyviai platinama per specifinį atakos vektorių – USB laikmenas. Ekspertai padarė išvadą, kad kirminas „gyvena“ švietimo įstaigų kompiuteriuose, kuriuos studentai ir moksleiviai naudoja, kai reikia atsispausdinti esė darbus. Šie kompiuteriai dažniausiai turi senas operacinių sistemų versijas ir ilgus metus yra naudojami be reguliarių saugumo atnaujinimų.

„Studentai ir moksleiviai, norėdami išvengti išlaidų už vadovėlius ir kitą mokomąją medžiagą, sukuria puikią galimybę nusikaltėliams, kuriai jie tiesiog negali atsispirti. Tai virsta rimta švietimo įstaigų problema, nes kai virusas patenka į mokyklos tinklo kompiuterį, jis gali labai lengvai išplisti. Ne visos mokyklos yra pasirengusios veiksmingai reaguoti į tokius incidentus, nes švietimo organizacijos yra laikomos netipišku sukčių taikiniu, tačiau kibernetiniai nusikaltėliai naudojasi kiekviena galimybe. Štai kodėl tokioms organizacijoms yra gyvybiškai svarbu imtis atsargumo priemonių“, – sakė Andis Steinmanis, Kaspersky vadovas Baltijos šalims.

Patarimai studentams, kaip išvengti kenkėjiškų programų išpuolių:

• Neatidarinėkite įtartinai atrodančių elektroninių laiškų priedų
• Mokslams reikalingų knygų ieškokite tik patikimose internetinėse bibliotekose
• Atkreipkite dėmesį į atsisiųsto failo plėtinį. Jeigu ketinate atsisiųsti akademines knygas, tai failas neturėtų baigtis .exe plėtiniu
• Atkreipkite dėmesį į asmenį, kuris jums atiduoda ar paskolina USB laikmeną. Neimkite USB laikmenų iš asmenų, kurių nepažįstate
• Pradėkite naudoti patikimą saugumo sprendimą, pavyzdžiui, „Kaspersky Internet Security“. Pasirinkite, kad jis kiekvieną kartą automatiškai patikrintų prie jūsų kompiuterio prijungiamus išorinius diskus ir USB laikmenas „Kaspersky“ patarimai universitetams ir mokykloms:
• Naudokite naujausią operacinės sistemos (OS) versiją
• Nepamirškite naudoti specialių kibernetinio saugumo sprendimų, pavyzdžiui, „Kaspersky Endpoint Security for Business“, kurie gali apsaugoti mokyklų ir universitetų tinklus nuo bet kokios kenkėjiškos programos ar grėsmės, atsirandančios iš interneto ar USB įrenginių.

Apie „Kaspersky“

„Kaspersky“ – tai 1997 m. įkurta tarptautinė kibernetinio saugumo bendrovė. „Kaspersky“ sukauptos žinios ir patirtis padeda kurti novatoriškus saugumo sprendimus ir paslaugas, kurie užtikrina viso pasaulio verslo, ypatingos svarbos infrastruktūrų, vyriausybių ir vartotojų saugumą. Platų „Kaspersky“ bendrovės portfelį sudaro pažangiausi galinių įrenginių apsaugai skirti produktai ir daugybė specializuotų saugumo sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis ir nuolat evoliucionuojančiomis kibernetinėmis grėsmėmis. „Kaspersky“ technologijos saugo daugiau nei 400 mln. vartotojų ir 270 tūkst. verslo klientų. Norėdami sužinoti daugiau, skaitykite www.kaspersky.com.