Daugelis žmonių aukštą kainą automatiškai sieja su išskirtine kokybe. Taigi, jeigu vartotojai gali nemokamai išbandyti brangų produktą, tada susidomi net ir tie, kurie neplanuoja įsigyti šios prekės. Kai kurie programų kūrėjai pasinaudoja šiuo žmogišku bruožu ir taip pritraukia naujų vartotojų, siūlydami jiems nemokamą bandomąjį laikotarpį, kurį vėliau pakeičia brangi prenumerata.

Pavadinimas „fleeceware“ kilo iš angliško žodžio „fleece“, kuris reiškia „pernelyg didelis mokestis už prekes ar paslaugas“. „Fleeceware“ veikimo mechanizmas yra gana paprastas: pirmiausia aukos pateikia savo mokėjimo detales – be šios informacijos programų net negalima paleisti. Šis veiksmas suteikia programoms leidimą automatiškai nuskaityti prenumeratos mokestį be vartotojo sutikimo. O po to, net jei potencialus vartotojas persigalvoja ir šią programą ištrina, tai neprilygsta paslaugos atsisakymui ir vartotojo duomenys išlieka programos duomenų bazėje, todėl iš jo sąskaitos ir toliau nuskaitomi pinigai už programos prenumeratą.

Tokios „fleeceware“ programos, kurios nelaikomos kenkėjiškomis, nes formaliai jos veikia su vartotojo sutikimu, gali pakenkti „iOS“ ir „Android“ vartotojams. Jau yra pasitaikę atvejų, kai programos, kurias galima parsisiųsti iš „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvių, už prenumeratą pareikalavo iš vartotojų astronominėmis pinigų sumos.

Šiais laikais yra taikomos įvairios priemonės, skirtos kovai su „fleeceware“ programos, pavyzdžiui, vartotojai, kurie naudoja „iOS 13“ operacinę sistemą, apie tokias programas gauna specialius įspėjimus. Tačiau „fleeceware“ programos randa naujų būdų, kaip išnaudoti natūralų žmonių smalsumą ir neatsargumą, todėl, jeigu norite apsisaugoti nuo šio kenkėjiško reiškinio, „Kaspersky“ rekomenduoja laikytis šių patarimų:

1. Nesisiųskite įtartinų programų, kurios už didžiulę kainą siūlo primityvias funkcijas. Greičiausiai šios programos negali pasiūlyti jums nieko išskirtinio;

2. Prieš įdiegdami programą, perskaitykite jos ir kūrėjo apžvalgas. Tikėtina, kad informacija apie susijusius sukčiavimo atvejus jau yra internete;

3. Jei užsiregistruojate nemokamam bandomajam laikotarpiui ir neketinate ateityje mokėti už programą ar prenumeratą, tada būtinai atsisakykite šios paslaugos. Jeigu naudojate „Android“ operacinę sistemą, tai galite padaryti „Google Play“ paskyros prenumeratų tvarkymo skyriuje, o jeigu turite „iPhone“ ar „iPad“ įrenginius, tokio tipo paslaugų galite atsisakyti „iTunes“ platformoje.

Apie Kaspersky

Kaspersky – tai 1997 m. įkurta tarptautinė kibernetinio saugumo bendrovė. Kaspersky sukauptos žinios ir patirtis padeda kurti novatoriškus saugumo sprendimus ir paslaugas, kurie užtikrina viso pasaulio verslo, ypatingos svarbos infrastruktūrų, vyriausybių ir vartotojų saugumą. Platų Kaspersky bendrovės portfelį sudaro pažangiausi galinių įrenginių apsaugai skirti produktai ir daugybė specializuotų saugumo sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis ir nuolat evoliucionuojančiomis kibernetinėmis grėsmėmis. Kaspersky technologijos saugo daugiau nei 400 mln. vartotojų ir 270 tūkst. verslo klientų. Norėdami sužinoti daugiau, skaitykite www.kaspersky.com.