„Kaspersky Lab“ lapkričio 19–22 d. Budapešte, Vengrijoje, surengė konferenciją „Cyber Security Weekend for Europe“. Konferencijoje buvo aptartos IT saugumo tendencijos, pristatyta 2016 m. prognozė ir pateikti pasiūlymai, kaip įmonės galėtų apsisaugoti nuo kibernetinių grėsmių. Su žurnalistais ir verslo svečiais iš 12 pasaulio šalių kalbėjosi „Kaspersky Lab“ Globalių tyrimų ir analizės grupės ekspertai ir svečias iš „Europolo“.

„Teisėsaugos institucijos, privatus sektorius ir akademinė bendruomenė privalo bendradarbiauti, kad kova su elektroniniais nusikaltimais būtų veiksminga. Mes dirbame kartu siekdami nustatyti ir pašalinti kenkėjiškas infrastruktūras bei padėti nukentėjusiems“, – sakė Garis Makevenas (Gary McEwen), „Europolo“ Europos nusikaltimų centro (EC3) strateginis analitikas.

Garis Makevenas kalbėjo apie elektroninių nusikaltimų tendencijas, kliūčių vykdyti elektroninius nusikaltimus mažėjimą, agresyvėjančius elektroninius nusikaltimus pasitelkiant virusus (ypač išpirkos ir šifravimo) ir atakoms vykdyti naudojamų nuotolinės prieigos įrankių plėtrą.

„Šiandien su kibernetinio saugumo problema susiduria ne tik IT specialistai, ji aktuali namų vartotojams ir jų šeimoms, mažoms įmonėms ir didelėms organizacijoms. Keitimasis informacija ir savisauga – svarbūs dalykai, apie juos mes nuolat kalbame savo renginiuose. Taip pat dažnai pabrėžiame būtinybę apsaugoti verslo procesus, ar tai būtų buhalterio darbas mažoje įmonėje, ar viso miesto vandens tiekimo sistemos darbas. Kibernetinio saugumo rizika – nuo virusų iki tikslinių išpuolių – turėtų būti valdoma pasitelkiant teisingus sprendimus, įmonės politiką ir darbuotojų švietimą“, – sakė Stefanas Tanase, „Kaspersky Lab“ Globalių tyrimų ir analizės grupės vyresnysis saugumo ekspertas.

Ekspertų atlikta 2015 m. trečiojo ketvirčio IT grėsmių analizė rodo, kad Europoje vidutiniškai 35 proc. vartotojų susidūrė su saugumo incidentais, susijusiais su vietos tinklais ir laikmenomis, o 20 proc. – su internetu plintančiomis grėsmėmis. Kalbėdami apie grėsmes, su kuriomis susiduria organizacijos, ekspertai rėmėsi „B2B International“ ir „Kaspersky Lab“ atlikto 2015 m. pasaulio įmonių IT saugumo rizikos tyrimo statistiniais duomenimis: 48 proc. įmonių Europoje atstovai sakė, kad per 12 mėnesių susidūrė su virusais, kirminų, šnipinėjimo ir kitų kenkėjiškų programų pavojais, 18 proc. teigė, kad buvo aptiktas įsilaužimas į tinklą, o 12 proc. susidūrė su kibernetiniu šnipinėjimu, 8 proc. tapo tikslinės atakos taikiniu.

Kalbant apie vidines grėsmes, tas pats tyrimas parodė, kad organizacijos susidūrė su programinės įrangos pažeidžiamumais (29 proc. respondentų) ir netyčiniu (21 proc.) arba tyčiniu (11 proc.) informacijos nutekinimu. Mobilieji įrenginiai, kuriuose saugoma įmonių informacija, papildomai didina duomenų nutekėjimo riziką. Ekspertai aptarė šias grėsmes ir sprendimus, padedančius su jomis susidoroti. Taip pat buvo aptartas sparčiai didėjančiam duomenų kiekiui laikyti naudojamų virtualių serverių ir duomenų saugojimo sistemų saugumas. Pabrėžta holistinio požiūrio į kibernetinį saugumą nauda, siekiant suvienyti IT technologijas, procesus ir švietimą.

Pasak „Gartner“ atstovų, paprastai bendrovė investuoja 90 proc. savo IT saugumo biudžeto prevencijai ir tik 10 proc. kibernetinių grėsmių aptikimui ir atsakui. Vis dėlto pažangios paslaugos, galinčios apsaugoti įvairaus dydžio įmones, tampa vis aktualesnės. Jau daugiau nei 18 metų „Kaspersky Lab“ tiria kibernetines grėsmes ir rūpinasi savo klientų apsauga.

Papildoma informacija: „Kaspersky Lab“ ekspertų patarimai

Veiksmai, kurių verslas turi imtis šiandien:

  • Sutelkti dėmesį į personalo kibernetinio saugumo žinių plėtrą.
  • Ignoruoti trukdžius ir įdiegti daugiasluoksnę „Endpoint“ apsaugą su papildomu aktyviu sluoksniu.
  • Kuo greičiau nustatyti pažeidžiamumus ir automatizuoti procesą.
  • Rūpintis visais mobiliaisiais įrenginiais.
  • Šifruoti bendravimą ir svarbią informaciją.
  • Apsaugoti visus infrastruktūros elementus – vartus, elektroninį paštą, bendradarbiavimą.

 

Veiksmai, kurių verslas turi imtis rytoj:

  • Sukurti ir įdiegti saugumo strategiją – nuo galimų pavojų nustatymo iki keliamų grėsmių prevencijos, gebančios veiksmingai aptikti ir efektyviai reaguoti į šias grėsmes.
  • Kibernetinis saugumas yra pernelyg sudėtingas ir rimtas reiškinys, kurio neverta sieti vien su IT. Apsvarstykite galimybę sukurti specialų saugumo operacijų centrą.

 

Ką turi daryti privatūs vartotojai?

  • Investuoti į patikimą saugumo sprendimą visiems įrenginiams.
  • Išnagrinėti ir pasinaudoti apsaugos sprendimo papildomomis galimybėmis, pavyzdžiui, šifravimu ir automatizuotu kopijų kūrimu.
  • Susipažinti su kibernetinio saugumo pagrindais ir to mokyti artimuosius.
  • Pereiti prie šifruoto bendravimo.
  • Peržiūrėti savo interneto naudojimo įpročius ir dalytis tik kruopščiai atrinkta informacija – internete ji lieka visam laikui ir gali būti panaudota prieš jus ar jūsų įmonę.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – didžiausia pasaulyje privati bendrovė, kurianti IT saugumo užtikrinimo programinius sprendimus. Bendrovė yra viena iš keturių geriausių „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistemų kūrėjų. Jau daugiau nei šešiolika metų „Kaspersky Lab“ kuria efektyvius apsaugos sprendimus korporacijoms, vidutinio ir smulkaus verslo bendrovėms bei privatiems naudotojams. Didžiojoje Britanijoje registruotos „Kaspersky Lab“ technologijos ir sprendimai apsaugo daugiau nei 400 milijonų naudotojų beveik 200 pasaulio šalių ir teritorijų.