Artėjant Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms, „Kaspersky Lab“ analitikai ir ekspertai išskyrė „Wi-Fi“ tinklus, prie kurių prisijungę lankytojai gali susidurti su saugumo problemomis. Daugiau nei 4500 vienetinių unikalių prieigos taškų buvo aptikta šalia olimpinių žaidynių vietų. 18 proc. tirtų „Wi-Fi“ tinklų buvo atviri, o tai reiškia, kad per juos siunčiami ir gaunami duomenys nebus užšifruoti ir apsaugoti, todėl gali būti pažeisti.

Kai keliaujame, mums reikia interneto ryšio dalintis nuotraukomis socialiniuose tinkluose, bendrauti su šeimos nariais arba užsisakyti taksi. Kadangi tarptautinio tarptinklinio ryšio duomenų planai paprastai labai brangūs, mes linkę ieškoti alternatyvų, pavyzdžiui, nemokamų ar bent prieinamesnių nei tarptinklinis ryšys „Wi-Fi“ taškų.

Kibernetiniai nusikaltėliai žino apie šiuos mūsų poreikius ir konfigūruoja netikrus prieigos taškus ar tiesiog kompromituoja teisėtus tinklus, siekdami įsiterpti ir manipuliuoti perduodamais duomenimis. Atviri ir blogai sukonfigūruoti „Wi-Fi“ tinklai šiuo metu labai populiarūs tarp nusikaltėlių, nes leidžia pavogti slaptažodžius, kreditinių kortelių ir kitus slaptus naudotojo duomenis.

„Kaspersky Lab“ analitikai ištyrė populiariausias vietas prie Brazilijos olimpinio komiteto, Olimpinio parko, Maracana, Maracanãzinho ir Engenhão stadionuose bei pažymėjo „Wi-Fi“ tinklus, prie kurių prisijungę lankytojai gali susidurti su saugumo problemomis.

Stebėdami šiuos objektus dvi dienas, analitikai aptiko daugiau nei 4500 atskirų unikalių prieigos taškų žemėlapyje žvaigždute pažymėtose srityse. Daugumoje jų naudojama moderni 802.11n aparatinė įranga, kuri idealiai tinka darbui su multimedija, nes siūlo iki 600Mbps greitį.

Išanalizavę jų saugumą, „Kaspersky Lab“ analitikai nustatė, kad 18 proc. tirtų „Wi-Fi“ tinklų buvo atviri – tai reiškia, kad per juos siunčiami ir gaunami duomenys nebus užšifruoti ir apsaugoti. Be to, pastebėta, kad 7 proc. jų naudoja „WPA-Personal“ – šis algoritmas laikomos pasenusiu ir gali būti lengvai pažeidžiamas.

„Susirūpinimą kelia tai, kad prie šių tinklų prijungę naudotojai mano, jog jų informacija nenutekės, nors iš tikrųjų šie tinklai gali būti pažeisti, tai reiškia, kad nusikaltėliai galės imtis įvairių išpuolių, manipuliuoti srautu ir naudotojų duomenimis, – sako Dmitrijus Bestuževas, „Kaspersky Lab“ tyrimo ir analizės Lotynų Amerikos skyriaus vadovas.

Iš viso rasta 25 proc. visų nesaugių „Wi-Fi“ tinklų tose vietose, kur vyks Rio de Žaneiro olimpinės varžybos. Nustatyta, kad jie nesaugūs arba suderinti su silpno šifravimo protokolais, kurie gali būti lengvai pažeidžiami ir manipuliuojami kibernetinių nusikaltėlių, siekiančių pavogti naudotojų asmeninę ir finansinę informaciją.

„Galima naudotis atvirais „Wi-Fi“ tinklais ir saugiai naršyti internete. Tačiau būtina naudoti VPN (Virtual Private Network). Rekomenduojame šią technologiją, nes ji šifruoja duomenis nepriklausomai nuo interneto ryšio kelionėje ir į ar iš jūsų prietaiso siunčiamos informacijos. Net jei kas nors norėtų pakenkti per „Wi-Fi“ tinklą, jis negalėtų pasiekti duomenų be šifravimo rakto“, – pažymi Bestuževas.

Prieš naudojant VPN ryšį svarbu įsitikinti, kad pavyks išvengti DNS nutekėjimo. Paprasčiausias būdas tai užtikrinti – ieškoti paslaugų teikėjų, kurių serveriuose ar programinėje įrangoje įdiegta ši funkcija, pavyzdžiui, „DNSCrypt“ užšifruoja DNS užklausas. Tai gali atrodyti smulkmena, bet tokie nutekėjimai gali tapti didele saugumo problema. Nepasitikėkite jokiu ryšiu už namų ar darbo ribų, nes neįmanoma žinoti, ar šis ryšis nėra pažeistas.

 

Apie „Kaspersky Lab“

„Kaspersky Lab“ – pasaulinė kibernetinio saugumo bendrovė, įkurta 1997 m. Bendrovės sukauptos žinios apie grėsmes ir saugumą nuolat paverčiamos saugumo sprendimais ir paslaugomis, siekiant apsaugoti viso pasaulio ypatingos svarbos verslo infrastruktūras, vyriausybes ir naudotojus. Didelį bendrovės saugumo portfelį sudaro pirmaujanti „Endpoint Security“ klasės apsaugos sistema ir daugybė specializuotų apsaugos sprendimų bei paslaugų, skirtų kovoti su sudėtingomis skaitmeninėmis grėsmėmis. Daugiau nei 400 mln. naudotojų ir 270 tūkst. verslo klientų apsaugomi „Kaspersky Lab“ technologijų.