Su kokiomis rizikomis susidursime ateityje?

Belaidės telekomunikacijos technologijos per pastaruosius dešimtmečius labai pasikeitė – nuo paprastų skambučių (1G) ir tekstinių pranešimų siuntimo (2G) iki prisijungimo prie sparčiojo interneto (3G) ir daugialypės terpės bei pramoginių paslaugų teikimo (4G).

5G  – tai penktosios kartos korinio ryšio technologija. Manoma, kad iki 2025 m. bendras duomenų perdavimo srautas pasieks 175 zetabaitus (vienas zetabaitas yra lygus 1 milijardui terabaitų). 2010 m., kai 4G ryšys pirmą kartą buvo įdiegtas visame pasaulyje, šis skaičius siekė 1,2 zetabaitus.

Taigi, 5G ryšys suteiks mūsų skaitmeniniam pasauliui taip reikalingą mobiliojo ryšio pralaidumo infrastruktūrą. Manoma, kad jis bus 100 kartų greitesnis nei dabartinės 4G sistemos, o šio ryšio latentinis laikas sutrumpės net iki 25 kartų. Viename kvadratiniame kilometre šį ryšį galės naudoti milijonas įrenginių. Tikimasi, kad 5G technologija taps neatsiejama autonominio vairavimo, virtualios realybės, daiktų interneto (IoT), telechirurgijos bei daugelio kitų prietaisų ir paslaugų dalimi.

Bet kas mūsų laukia ateityje? Ar galime būti užtikrinti dėl 5G ryšio saugumo ir privatumo? „Securing Smart Cities“ ekspertai pateikia keletą pagrindinių rizikos faktorių, kuriuos ateityje reikėtų išnagrinėti išsamiau:

  • Protokolo trūkumai ir didelio masto pažeidžiamumų išnaudojimas. Kaip reikės reaguoti į 5G tinkle veikiančių sistemų autentifikavimo ir saugumo pažeidimus.
  • Sudėtingos DDoS atakos. Kibernetiniai nusikaltėliai galės panaudoti milžinišką klientų tinklą, kad įvykdytų dar didesnio masto atakas.
  • BYOD kibernetinės grėsmės, kurios dažniausiai įvyksta dėl asmeninių išmaniųjų įrenginių naudojimo darbo aplinkoje.
  • Duomenų saugumas ir privatumas.
  • Valstybės finansuojamas terorizmas, šnipinėjimas ar įmonių sabotažas.
  • Kritinės infrastruktūros / visuomenės saugumas.

„5G telekomunikacijų revoliucija yra neišvengiama. Šiame tinkle galės veikti dar daugiau prijungtų prietaisų, o vartotojai džiaugsis žymiai didesniu greičiu. Jis taps daugelio futuristinių technologijų pagrindu. Tačiau 5G saugumo problemos taip pat yra neišvengiamos. Tai auganti ir besivystanti technologija, sukurta remiantis ankstesne infrastruktūra, iš kurios ji neišvengiamai paveldės pažeidžiamumus ir netinkamą konfigūraciją. Vyriausybės ir pramonės lyderiai turėtų sujungti savo jėgas ir skatinti saugius 5G technologijos projektus, kurie ne tik pagerins paslaugas, bet ir užtikrins stabilią išmaniųjų miestų veiklą ir gyventojų gyvenimo kokybę“, – situaciją komentavo dr. Amin Hasbini, „Kaspersky“ GReAT Vidurinių Rytų, Turkijos ir Afrikos tyrimų centro vadovas.

Norėdami sužinoti daugiau apie „Securing Smart Cities“, apsilankykite Securelist.com svetainėje.